Concerten zondag 4 maart

Shtetl Band Amsterdam

Amsterdam Shtetl Band

KLEZMER DOE-CONCERT Familieconcert

Tijdstip: 12:00 tot 13:15
Locatie: Westerkerk, Bagijnestraat 59 – Leeuwarden

Dat de band speelt en het publiek rustig luistert… daar is Shtetl Band Amsterdam niet zo van. De muziek van deze geweldige klezmerband is zo aanstekelijk en uitnodigend, dat je wel mee moét doen. Voor grote en kleine muziekliefhebbers wordt deze voorstelling een waar feest. Niet alleen de muziek zelf, maar ook alles er om heen, maakt dit evenement anders dan anders. De verhalen en gedichten, het samen zingen, klappen en dansen, het optreden van de jonge workshopdeelnemers mét de musici van Shtetl Band Amsterdam: alles ademt SAMEN uit. We nodigen je uit om een middagje met deze prachtige muzikanten te komen feesten!

Klezmer is van oudsher een stijl die de generaties overstijgt. Het verbindt families en is leeftijdsloos. Ogenschijnlijk eenvoudig en naïef, maar als je goed luistert dan ontdek je allerlei prachtige en diepe lagen. Schitterende melodieën die elke keer weer anders klinken, opzwepende dansen en ook kalme, bijna meditatieve composities. Het zit er allemaal in en Shtetl Band Amsterdam laat het je graag meebeleven. Een geweldige mogelijkheid om deze populaire stijl samen met je familieleden te (her)ontdekken. Erg geschikt voor kinderen én volwassenen. Amsterdam Shtetl Band

 

Dutch Yiddish Divas met Tsulib Willy

Lucette van den Berg en Rolinha Kross

Een concert ter nagedachtenis van vertaalster, actrice en voorvechter van het Jiddisch in Nederland Willy Brill. Met Lucette van den Berg en Polinha Kross 

Tijdstip: 13:45 – 15:00

Locatie: Westerkerk, Bagijnestraat 59 – Leeuwarden

De twee Jiddische zangeressen Lucette van den Berg en Rolinha Kross, die Willy goed kenden en beide op hun eigen manier met Willy hebben gewerkt – zingen samen een memorialconcert.  Het programma bestaat uit liederen die door Willy Brill vertaald zijn naar het Jiddisch of composities op gedichten die door Willy Brill zijn geselecteerd en vertaald zijn naar het Nederlands.

Tijdens dit concert wordt een aantal prachtige Nederlandse vertalingen van Jiddische gedichten voorgedragen. Het concert wordt muzikaal begeleidt door Erik Raayman op gitaar.

Lucette van den Berg

Lucette van den Berg

Lucette van den Berg is één van de toonaangevende stemmen van de nieuwe generatie jiddische zangeressen. Ze heeft opgetreden in theaters, concertzalen en festivals in Europa en Noord-Amerika. Haar debut-CD ‘Zing Shtil’ (2005) is door de recensenten met veel lof ontvangen.

Lucette is een opvallende performer, met een uitzonderlijke warme en expressieve stem met geheel eigen geluid. Haar unieke repertoire omvat nieuw materiaal dat door componisten als o.a. Alan Bern (Brave Old World) en dichter/componist Mikhoel Felsenbaum speciaal  voor haar is geschreven. Ook componeert zij zelf liederen, die in haar programma ‘Vint fun Berg’, naast de liederen van Felsenbaum, te horen zijn.

Lucette heeft gewerkt met Alan Bern, Georg Brinkmann, Efim Chorny, Christian Dawid, Suzanne Ghergus, Sanne Möricke, Lorin Sklamberg, Shtetl Band Amsterdam, Mazzeltov en vele anderen.
Haar optredens zijn te zien en te horen geweest op o.a.: AVRO, KRO, Joodse Omroep, EO (Nederland) en WDR (Duitsland). Site Lucette van den Berg

Rolinha Kross

Rolinha Cross

Rolinha Kross heeft een Joods/Tsjechische moeder en een Surinaamse vader. Ze behoort tot de top van de Nederlandse vertolkers van het Jiddisch lied. Zij stond op alle grote Nederlandse podia, met haar eigen band en als gast in verschillende theaterproducties, onder andere met Ramses Shaffy en Willem Nijholt.

Met het Rolinha Kross Trio met Bokkie Vink en Theo van Tol deed ze vele optredens in binnen- en buitenland, w.o. Canada en Curaçao. In 2002 ontstond de samenwerking met de klezmergroep Mazzeltov. Ook met deze groep volgden vele optredens in binnen- en buitenland en werden vier cd’s opgenomen.
Met Mazzeltov trad Rolinha drie maal op in het Concertgebouw in Amsterdam. Daarnaast heeft ze solo in 2011 in het DeLaMar Theater opgetreden, als muzikaal intermezzo tijdens het Cabaret Festival, met een eigentijds Jiddisch muziekprogramma. Site Rolinha Kross

Sklamberg & the Shepherds

Sklamberg & the Shepherds

‘Talk about your good vibrations – this is pure soul music with a Jewish heartbeat’

Tijdstip: 15:30 – 17:00

Locatie: Westerkerk, Bagijnestraat 59 – Leeuwarden

LORIN SKLAMBERG (VS) – Zang, accordeon, piano POLINA SHEPHERD (RUSLAND / Verenigd Koninkrijk) – zang, piano MERLIN SHEPHERD (Verenigd Koninkrijk) – klarinet

Sklamberg & the Shepherds brengt drie gerenommeerde artiesten van traditionele Oost-Europese joodse muziek samen: Lorin Sklamberg, medestichter en zanger van de Klezmatics; klarinettist / componist Merlin Shepherd, een uniek innovatieve kracht in de klezmer-renaissance; en Polina Shepherd, een virtuoze vocalist / pianist / componist oorspronkelijk uit Siberië.

Ze combineren traditioneel en nieuw gecomponeerde Jiddisch en Russisch gezang met klezmer en zuid-mediterrane muziek. Lorin, Polina en Merlin vertegenwoordigen drie naties hoewel hun families uit zeer nabije geografische locaties komen. Aan het einde van de 19e eeuw emigreerden de overgrootouders van Merlin uit Oekraïne en Roemenië om te ontsnappen aan pogroms en een betere wereld in Europa te zoeken. Lorin’s voorouders emigreerden van een klein stadje in de Oekraïne naar de Verenigde Staten. De grootouders van Polina ontsnapten uit de Sho’ah door te vluchten uit Kiev en Odessa naar Siberië. Beïnvloed door verschillende culturen en met behoud van de stijlen, spelen ze origineel en traditioneel materiaal met veel vrijheid en spontaniteit.  Site: Sklambergandtheshepherds

 

Tickets voor deze concerten via ticketverkoop LF2018